כתובה

להבדיל מחלוקת הרכוש, שהיא עקרון שנובע מהדין האזרחי המוכר לכולנו, הכתובה היא מסמך עתיק, עליו חותם הבעל בעת החתונה לאישה. במרבית המקרים, סבור – בטעות – החתן, כי המדובר באקט סמלי, טקסי, ולא באמת מבין כי עסקינן בהצהרה חוזית.

הכתובה היא מסמך הלכתי המבטיח סכום כסף לאישה במקרה של גירושין או מות הבעל. בתי הדין הרבניים מחילים את חובת תשלום הכתובה ותוספתה, אלא אם קיימים מקרים, בהם לא יחויב הבעל בתשלום, דוגמת: בגידתה האישה, מרידתה, גירושין ביוזמת האישה ועוד.

אולם, חשוב להדגיש כי בעוד שבעבר הכתובה הייתה בעלת משמעות כלכלית רבה, כיום משקלה בבתי המשפט האזרחיים פחת, במיוחד לאור חוקי הרכוש המודרניים.  מעת חוייב בית הדין הרבני להחיל בו את החוק האזרחי ( מבג"צ שהתנהל בשנת 1992, שהחיל חובה על בית הדין הרבני להחיל את חוק יחסי ממון בין בני זוג), קבע בית הדין הרבני כי "אצלו, אין כפל מבצעים", ולכן – במקרה של חלוקת רכוש, ובפרט – חלוקת דירת מגורים, בית הדין הרבני חדל גם לחייב את הבעל בתשלום הכתובה.

חשוב לזכור כי חלוקת רכוש היא תהליך מורכב הדורש התחשבות במגוון רחב של גורמים. כל מקרה הוא ייחודי, ומה שנכון לזוג אחד לא בהכרח יתאים לזוג אחר. לכן, חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי מקצועי ומנוסה בתחום דיני המשפחה.

עו"ד דנה בר נר, מתמחה בדיני משפחה ובעלת ניסיון רב בטיפול בסוגיות מורכבות של חלוקת רכוש בגירושין. דנה בר נר תשמח לסייע לכם בניווט בתהליך זה, תוך שמירה על האינטרסים שלכם והבטחת חלוקה הוגנת ומאוזנת של הרכוש המשותף.

חלוקת מוניטין

תביעת כתובה לאחר גירושין

כאשר זוג נישא בנישואין דתיים כפי שעושה חלק גדול מאזרחי המדינה שהם יהודים, אחד החלקים בטקס הוא חתימת החתן על כתובה מול הרב ובנוכחות עדים. רבים מהזוגות הנישאים לא מבינים עד הסוף את משמעותה של הכתובה, אותו קלף הכתוב בפונט עברי עתיק ועוסק בפיצוי הנאמד בזוזים או רכוש שאינו נחשב רלוונטי לימינו. כתובה היא ממסמך משפטי לכל דבר המעלה על הכתב את התחייבויותיו של גבר כלפי אשתו והפיצוי שיינתן לה במקרה שיחליט לפרק את קשר הנישואין. יש גם לקחת בחשבון מצב עתידי של תביעת כתובה לאחר גירושין בו יצטרך הבעל לממש את הבטחותיו שהועלו על הכתב ולפצות את אשתו לשעבר בהתאם.

מתי ניתן להגיש תביעת כתובה לאחר גירושין?

תביעת כתובה לאחר גירושין תוכל האישה להגיש במקרים בהם הגבר הוא יוזם הגירושין או אם פעל באופן שהפר את יחסי הנישואין וגרם לאישה ליזום את הגירושין כתוצאה מכך, למשל במקרה בו בגד באשתו. עם זאת ישנם מצבים בהם גם אם הגבר הוא יוזם הגירושין האישה לא תקבל את הפיצוי כפי שכתוב בכתובה, למשל כאשר אשתו בגדה בו, כאשר היה מצידה סירוב גורף לקיום יחסי מין, כאשר סירבה לנסות ולהגיע לשלום בית או אם יזמה גירושין מסיבה לא מוצדקת (כאשר מוצדקת לפי הדת היא מצב של אלימות מצד הבעל או התנהגות לא הולמת. כמובן שהיום ועפ"י החוק גם מצבים קיצוניים הרבה פחות נחשבים עילה מוצדקת לגירושין).

האם יש חלופה למימוש הכתובה בזמן גירושין?

אם אתם נישאים כדת וכדין ורוצים בכל מקרה שאחת האופציות לקבלת פיצוי תהיה באמצעות תביעת כתובה לאחר גירושין, כדאי קדם כל לדאוג לכך שהכתובה תיחתם לאחר מחשבה על הפיצוי שאתם (הכוונה במקרה זה לבעל הקובע את גובה הפיצוי במקרה של גירושין) מוכנים לתת, שיהיה פיצוי בגובה הגיוני ומותאם לתקופה בה אנו חיים. יש לציין שבכל מקרה בו ישנה תביעת כתובה לאחר גירושין יערך גם דיון בבית הדין הרבני שיקבע סופית את הפיצויים בהתאם לנתונים העכשוויים. אופציה חלופית לכך היא עריכת הסכם ממון לפני הנישואין אצל עורך דין לענייני משפחה המומחה בתחום ובו יוסדר נושא חלוקת הרכוש במקרה של גירושין.

עו"ד דנה בר נר מתמחה בענייני משפחה ומקרקעין. לקוחותיה מקבלים ייצוג מקצועי ללא פשרות וגם יחס אישי. מוזמנים ליצור קשר.

 

רוצים לקבל ייעוץ משפטי?

יש לכם שאלה דחופה?

חייגו: 052-6761545 | אנחנו כאן בשבילכם!

עוד בנושא

יפוי כוח מתמשך

יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם להעניק סמכות לאדם אחר לפעול בשמו כאשר הוא אינו מסוגל לעשות זאת

קרא עוד »
עורכת דין גירושין

עורכת דין גירושין

עו"ד גירושין גירושין הם הליך מורכב, במיוחד כשזו משפחה עם ילדים. לכן, ישנם נושאים שונים שיש להסדיר, בראשם אלה הקשורים

קרא עוד »

רוצים לקבל ייעוץ משפטי?

יש לכם שאלה דחופה?

חייגו: 052-6761545 | אנחנו כאן בשבילכם!