חלוקת רכוש בגירושין היא אחד הנושאים הטעונים בין בני זוג המתגרשים. זהו המקום בו ישנה התפרקות רבה יותר, עולים עניינים של אגו ולא נמעט אמוציות. כל עוד לא נערך הסכם ממון חלוקת הרכוש היא עפ"י חוק יחסי ממון אשר העיקרון המנחה בו הוא הסדר איזון משאבים: חלוקת הרכוש שנצבר החל מן הנישואין בצורה שווה בין בני הזוג. עם זאת, הדברים אינם פשוטים כפי שהם נשמעים.
חלוקת רכוש בגירושין: מהם האתגרים שישנם בנושא?
כאמור, עיקרון השוויון בו יצא כל אחד מבני הזוג העם רכוש בעל ערך שווה לרכושו של בן הזוג האחר הוא הגיוני וגם יש בו הגינות. עם זאת, בפועל הדברים מורכבים. ראשית, הרכוש אינו כולל רק דירה או רכב אלא גם נכסים ממוניים: זכויות סוציאליות כמו פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות, חשבונות בנק. יותר מכך, לתוך המשוואה של חלוקת רכוש בגירושין יכול להיכנס גם עניין של מוניטין, למשל כאשר אחד מבני הזוג התפתח מקצועית ובנה קריירה מרשימה כאשר בן הזוג האחר הקריב מפיתוח הקריירה שלו כדי לנהל את ענייני הבית והמשפחה. עניין נוסף שעשוי לעורר מחלוקות הוא רכוש שעקרונית שייך לאחד מבני הזוג עוד מלפני הנישואין אך היתה בו כוונת שיתוף.
הסכם ממון: דרך להקל על חלוקת הרכוש
כאשר זוג הנמצא בהליך גירושין מטבע הדברים הקשר שלו אינו בשיא וחווה התדרדרות כלשהי. מעבר לכך יש לקבל החלטות לגבי נושאים רבים מלבד חלוקת רכוש בגירושין. לכן, זוגות רבים בוחרים היום לערוך הסכם ממון עוד לפני הנישואין מתוך הבנה שהדבר יסייע משמעותית אם יחליטו להתגרש. כמובן שהמחשבה על כך שהנישואין יסתיימו בגירושין אינה נוחה אך הדבר יכול לחסוך מחלוקות, אנרגיות וזמן אם הזוג יגיע לגירושין. במסגרת ההסכם תיקבע חלוקת הרכוש שעתיד הזוג לצבור, כולל כאמור נכסים ממוניים, תיקבע חלוקת רכוש גם אם יש בו כוונת שיתוף, למשל ניתן להחליט שדירה שרכש אחד הצדדים קודם תחזור אליו גם אם בני הזוג התגוררו בה יחד. כמובן שגם הסכם ממון יש לערוך אצל עורך דין המתמחה בכך כדי שההסכם יסייע באופן משמעותי בשעת הצורך.
עו"ד דנה בר נר מתמחה בענייני משפחה ומקרקעין. כל לקוח מקבל את הייעוץ והייצוג המקצועיים ביותר. מוזמנים ליצור קשר.
חלוקת רכוש בין בני זוג
כאשר בני זוג מתגרשים, אחד הנושאים הבעייתיים שמעוררים לא מעט מחלוקות הוא חלוקת רכוש. חלוקת רכוש בין בני זוג תשפיע באופן משמעותי על מצבו הכלכלי של כל אחד מבני הזוג בהמשך חייהם, ומכאן החשיבות הגדולה בקביעת החלטות לגבי חלוקת הרכוש באופן קפדני ויסודי. חשוב לגעת בכל נכס שצבר בני הזוג יחד מאז הנישואין, כולל נכסים ממוניים כמו פנסיה, קופות גמל ועוד. יש לקחת בחשבון נכסים שצבר כל אחד מבני הזוג לפני הנישואין, כולל נכסים שקיבל בירושה או במתנה (גם אם במהלך הנישואין) כל עוד נראתה בהם כוונת שיתוף, כאשר ניתן לחלוק מה בדיוק נחשב כוונת שיתוף. לכן, בכל הנוגע לנושא טעון זה, חשוב להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון רב בתחום.
מהו העיקרון המנחה בנושא חלוקת רכוש בין בני זוג
העיקרון המנחה לגבי חלוקת רכוש בין בני זוג הוא הסדר איזון משאבים המפורט בחוק יחסי הממון. כל עוד זוג לא חתם על הסכם ממון, הרכוש יחולק בהתאם לחוק יחסי הממון הקובע שכל רכוש שנצבר לאחר הנישואין צריך להתחלק באופן שווה. למרות ההיגיון שבדבר, בפועל זוגות רבים מתקשים לעשות זאת. אצל רבים הנכס העיקרי הוא דירת המגורים, נכס שלא ניתן לחלקו פיזית ולכן יכולים להתעורר קשיים. עבור הילדים מעבר מהדירה לצורך מכירתה יכול להיות בעייתי. מנגד גם קניית חלקו בנכס של בן הזוג העוזב את הדירה יהיה בעייתי בשל הסכום הגבוה שיש לשלם. מעבר לכך, יש רכוש שצבר אחד מבני הזוג לפני הנישואין אך הייתה בו כוונת שיתוף, מה שעשוי לעורר מחלוקות.
כיצד יכול זוג, נשוי או לא נשוי, להקל על עצמו מבעוד מועד?
כאמור, חוק יחסי הממון תקף כל עוד לא ערך הזוג לפני הנישואין או מעט אחריהם הסכם ממון. במסגרת הסכם הממון יש להתייחס לכל רכוש עתידי. זוג צעיר לא בהכרח מודע לנכסים אותם יצבור שנים אח"כ, במיוחד נכסים ממוניים כמו פנסיה, קופות גמל ועוד, ולכן חשוב לערוך את ההסכם בליווי עורך דין לענייני משפחה המתמחה בנושא. חלוקת רכוש בין בני זוג לא חייבת להיות רק כשהזוג נשוי אלא גם אצל זוג לא נשוי המקיים משק בית משותף, נחשב כידוע בציבור ונמצא לפני פירוקו של הקשר. ההסכם המקביל להסכם ממון הוא הסכם חיים משותפים בו יקבע הזוג בין היתר איך יחולק הרכוש במצב של פרידה.
עו"ד דנה בר נר מתמחה בדיני משפחה ומקרקעין. לקוחותיה מקבלים את הייצוג המקצועי ביותר גם במצבים מורכבים. מוזמנים ליצור קשר.
חלוקת נכסים בגירושין
חלוקת רכוש היא נושא מורכב וטעון עבור כל זוג שמתגרש. כאשר זוג מגיע להסכם גירושין בהליך גישור, זהו אחד הנושאים הבעייתיים בו מתעוררות מחלוקות רבות. חלוקת נכסים בגירושין דורשת מבני הזוג למנות קודם כל את כל הנכסים שברשותם, כאשר כבר זו משימה לא קלה. עד כמה שהדבר נראה מובן מאליו, לא תמיד נלקחים בחשבון כל הנכסים וישנם מצבים בהם נזכרים בעניין לאחר שהליך הגירושין הסתיים. עפ"י חוק יחסי הממון חלוקת נכסים בגירושין צריכה להיות שוויונית אך בפועל חלוקה שווה אינה פשוטה. לא רק ערכו של נכס קובע אלא גם התועלת אותה יביא לבן הזוג אשר לוקח אותו.
חלוקת נכסים בגירושין: אילו סוגי נכסים יש לקחת בחשבון?
כאשר מדובר על חלוקת נכסים בגירושין, ישנם סוגים שונים של נכסים שיש להתייחס אליהם ולקבוע את אופן חלוקתם. עפ"י חוק, הנכסים שיש לחלק הם רק כאלה שצבר הזוג יחד לאחר נישואיו אך גם כאן יש יוצאים מן הכלל. עם סוגי הנכסים ניתן למנות נכסי נדל"ן, לרוב דירת המגורים אלא אם יש דירות נוספות שרכש הזוג להשקעה או קיבל כמתנה. סוג נכס שני הוא מיטלטלין: כל הרכוש שניתן להעבירו וכל אחד מבני הזוג היכול לקחת איתו: מכשירי חשמל, תכשיטים וגם רכבים. סוג נכס שלישי הוא נכסים ממוניים, כאשר גם אם זהו נכס שהוא על שמו של אחד מבני הזוג חלוקתו אמורה להיות שווה, למשל חשבונות בנק, קרנות השתלמות, קופות גמל, פנסיה. נכס רביעי שרבים לא לוקחים בחשבון הוא מוניטין. אם אחד מבני הזוג פיתח קריירה מרשימה וצבר מוניטין גם זהו נכס, במיוחד אם בן הזוג האחר הקריב את פיתוח הקריירה שלו כדי לתמוך בבן הזוג האחר.
בכל הקשור לחלוקת נכסים פנו לעורך דין מומחה בתחום
כאמור, חלוקת נכסים בגירושין היא עניין מורכב. גם אם עפ"י חוק יחסי הממון דברים אמורים להיות ברורים ופשוטים, בפועל דברים מורכבים הרבה יותר. לכן, בכל הקשור לנושא מומלץ לכל אחד מבני הזוג להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום כדי לעשות סדר בדברים ולהגיע מוכן, בין אם הדברים נידונים בבית המשפט או בית הדין הרבני ובין אם זהו הסכם גירושין בגישור בו יש לקבל החלטות משותפות.
עו"ד דנה בר נר מתמחה בענייני משפחה ומקרקעין. היא מעניקה ללקוחותיה ייעוץ מקצועי ויחס אישי. מוזמנים ליצור קשר.